Światowy Dzień Chleba. Pieczywo dłużej świeże dzięki foliom z naszego laboratorium

Czas czytania: 3 min
KIEDY?

GDZIE?

Świeże, pachnące, chrupiące… nie ma nic smaczniejszego niż świeże wypieki. 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Jak każdy, tak i on, chciałby być najdłużej w formie. Pomocne w tym będą innowacyjne folie spożywcze, które znacząco spowalniają proces czerstwienia i pleśnienia.

Tradycyjna receptura chleba to tylko trzy składniki: mąka, woda i sól. Taki skład powoduje, że wypieki szybko tracą, nie tylko swoje walory smakowe, ale i z czasem stają się wręcz groźne dla naszego zdrowia. Wszystko to za sprawą wilgotnego środowiska i procesów, jakie w nich zachodzą. Zatem pokrojony w kromki chleb naprawdę trudno jest przechowywać w odpowiednich warunkach. Jak zatrzymać jego świeżość?

– Zapomnijmy o zmianach w tradycyjnych, sprawdzonych recepturach chleba. Skupmy się na odpowiednim jego przechowywaniu – proponuje dr Katarzyna Łęczycka–Wilk, kierownik Sekcji Biomateriałów Grupy Badawczej Technologii Polimerów Łukasiewicz – Instytutu Chemii Przemysłowej. – Aby zachować jego świeżość, zapobiec czerstwieniu i zatrzymać proces powstawania pleśni, wystarczy zastosować odpowiednie i naturalne materiały opakowaniowe.

Badacze Łukasiewicz – IChP stworzyli innowacyjną folię spożywczą opartą na składnikach pochodzenia naturalnego, która znacząco opóźnia proces czerstwienia i pleśnienia chleba. Nowy materiał stworzony na bazie biopolimerów zapobiega utlenianiu oraz stanowi swoistą barierę dla tlenu i wody. Dodatkowo, dzięki obecności ekologicznych plastyfikatorów posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe (opakowania aktywne), jak i dobre właściwości mechaniczne (materiał odporny na rozerwania). To sprawia, że pieczywo zachowuje swoją świeżość nawet trzykrotnie dłużej niż w powszechnie stosowanych opakowaniach z wykorzystaniem folii polietylenowej.

O naszych innowacyjnych foliach spożywczych w “Pytaniu na śniadanie” TVP (23 X 2024), Źródło: TVP SA

– Co więcej, innowacyjne materiały opakowaniowe są nie tylko nietoksyczne, ale potencjalnie również biodegradowalne – dodaje dr Ewelina Jakubowska, główny specjalista Sekcji Biomateriałów Grupy Badawczej Technologii Polimerów Łukasiewicz – Instytutu Chemii Przemysłowej. – Oznacza to, że są one rozkładane przez mikroorganizmy na proste substancje występujące w przyrodzie.

Czas więc zapomnieć o dotychczas stosowanych opakowaniach – nie ma lepszego prezentu na Dzień Chleba, jak jego innowacyjne, naturalne i biodegradowalne opakowanie. Nowoczesna koncepcja bazująca wyłącznie na surowcach naturalnych oraz wykorzystujących dodatki aktywne to przyszłość całego przemysłu spożywczego.

Więcej o świecie biodegradowalnych opakowań aktywnych przeczytacie w pracy naszych badaczy: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814624000232

przeczytaj również​

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds