Projekt ECO-BUTTER WRAP z dofinansowaniem NCBR

KIEDY?

GDZIE?

Łukasiewicz – Instytut Chemii Przemysłowej im. prof. I. Mościckiego znalazł się w gronie laureatów prestiżowego konkursu Ścieżka SMART, organizowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Nasz projekt, realizowany w konsorcjum z firmą TREPKO S.A. – liderem przedsięwzięcia – uzyskał dofinansowanie o wartości 8,72 miliona złotych.

Projekt ECO-BUTTER WRAP dotyczy opracowania nowej generacji biodegradowalnych opakowań aktywnych dla produktów mlecznych. Badacze podkreślają, że to opakowania przyszłości, które będą stanowić ekologiczną alternatywę dla tradycyjnych tworzyw sztucznych, a jednocześnie spełnią surowe wymagania branży mleczarskiej pod względem jakości, bezpieczeństwa i kompatybilności z liniami produkcyjnymi.

Otrzymane dofinansowanie pozwoli na realizację pełnego cyklu badawczo-rozwojowego, prowadzącego od etapu koncepcji, przez badania laboratoryjne i pilotażowe, aż po demonstrację gotowych do wdrożenia materiałów i rozwiązań. Prace, które będą wykonywane w Sekcji Biomateriałów Łukasiewicz – Instytucie Chemii Przemysłowej  obejmą zarówno projektowanie kompozycji materiałów, testy ich właściwości fizykochemicznych, jak i ocenę cyklu życia. Jak podkreśla dr Katarzyna Łęczycka-Wilk, kierownik B+R: – To ogromne wyróżnienie i wielki sukces naszego zespołu badawczego. Projekt ECO-BUTTER WRAP jest odpowiedzią na konkretne wyzwania stojące dziś przed przemysłem spożywczym – potrzebę ograniczenia zużycia tworzyw sztucznych i jednoczesnego zachowania wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności. Połączenie naszych kompetencji z doświadczeniem tak silnego partnera przemysłowego jak firma Trepko daje realną szansę na wdrożenie rozwiązań o dużym wpływie rynkowym.

Projekt ECO-BUTTER WRAP jest przykładem synergii między nauką a przemysłem, w której wiedza i doświadczenie badawcze przekładają się na konkretne innowacje dla gospodarki.

W ramach bieżącej edycji konkursu Ścieżka SMART Narodowego Centrum Badań i Rozwoju złożono 400 wniosków, z których tylko 114 zakwalifikowano do drugiego etapu oceny. Na opublikowanej właśnie pierwszej liście częściowej znalazło się zaledwie 10 projektów wybranych do dofinansowania, wśród których uplasował się ECO-BUTTER WRAP – z pełną kwotą dofinansowania: 8 723 268,74 zł.

Więcej informacji oraz pełna lista projektów wybranych do dofinansowania dostępna jest na stronie NCBR: https://www.gov.pl/web/ncbr/zakonczenie-oceny-wnioskow-zlozonych-w-ramach-naboru-nr-feng0101-ip01-00324–sciezka-smart-projekty-realizowane-w-konsorcjach–pierwsza-lista-czesciowa

przeczytaj również​

This will close in 0 seconds

This will close in 0 seconds