Otrzymywanie ekstraktu z owoców selera (Apium graveolens) i zastosowanie jako suplementu diety

Seler, zarówno korzeniowy, jak i naciowy to cenne źródło składników mineralnych (zawiera m.in. potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor, magnez) i witamin (C, z grupy B, PP, E i prowitaminę A). Właściwości lecznicze ma przede wszystkim seler surowy. Oczyszcza krew, spowalnia proces starzenia, działa uspokajająco, przeciwdepresyjnie i przeciwbólowo.

Charakterystyczny, typowy i trwały zapach oraz smak selera nadają głównie dwa laktony: ftalid 3-n-butylu i dihydroftalid 3-n-butylu. Zawartość tych składników w olejkach iekstraktach nie przekracza 1%. Sumaryczna zawartość tych laktonów jest miernikiem stężenia ekstraktu w preparatach do kapsułkowania.

Ditlenek węgla w stanie nadkrytycznym ekstrahuje z owoców selera 0,9% sedanolide (dihydroftalid 3-n-butylu) oraz 0,5% ftalidu n-butylu.


Krótki opis technologii

Owoce selera liściowego i korzeniowego ekstrahuje się olejem sojowym lub ditlenkiem węgla w stanie ciekłym i nadkrytycznym. Proces ten zachodzi z wydajnością 3,4-3,96%. Ekstrakty z owoców selera liściowego i korzeniowego zawierają porównywalne ilości laktonów i oba rodzaje owoców mogą być stosowane zamiennie. W przypadku owoców selera korzeniowego należy jednak wydłużyć czas ekstrakcji w porównaniu do owoców selera liściowego.

Ekstrakcja ditlenkiem węgla w stanie ciekłym i nadkrytycznym:

Strumień ditlenku węgla o odpowiednim ciśnieniu dozuje się za pomocą pompy do ekstraktora umieszczonego w łaźni wodnej w temp. ok. -30 °C. Strumień ditlenku węgla, z rozpuszczonym w nim ekstraktem, rozpręża się za pomocą zaworu dławiącego do ciśnienia atmosferycznego i kieruje się do odbieralnika, umieszczonego w łaźni. Z odbieralnika strumień ditlenku węgla kieruje się przez rotametr do miernika gazu i zawraca się ponownie do instalacji.

Ekstrakcja olejowa:

W mieszalniku umieszcza się zmielone nasiona selera, dodaje olej sojowy i ekstrahuje w temperaturze pokojowej w ciagu 24 lub 72 h, a następnie zawartość reaktora filtruje się i ekstrakt poddaje analizie na zawartość laktonów.


Zalety oferowanej technologii

Ekstrakt otrzymany za pomocą ciekłego i nadkrytycznego ditlenku węgla łączy w sobie wspaniały zapach olejku selerowego z intensywnym smakiem oleożywic, a jednocześnie nie zawiera związków wielkocząsteczkowych, tj. wosków, tłuszczy i białka.

Może być zastosowany jako składnik aromatów spożywczych, koncentratów zup i przypraw oraz jako składnik aromatyzujący do innych wyrobów spożywczych.

Ekstrakt w postaci cieczy o barwie żółtej i intensywnym zapachu selerowym ma następujące właściwości fizykochemiczne:

gęstość d420
890 kg/m3
współczynnik załamania światła nD20
1,4800
liczba kwasowa (LK)
27 mg KOH/g
liczba zmydlania (LZ)
236 mg KOH/g

Zastosowanie do ekstrakcji jadalnego oleju sojowego upraszcza proces technologiczny i pozwala pominąć skomplikowany problem analizy śladowych ilości rozpuszczalników organicznych w produkcie spożywczym.


Aparatura

Ekstrakcja za pomocą ciekłego i nadkrytycznego ditlenku węgla wymaga zastosowania specjalnej aparatury ciśnieniowej np. ekstraktora, a także odbieralnika umieszczonego w łaźni wodnej i rotametru.


Konkurencyjność rynku

Na rynku polskim nie ma preparatów zawierających ekstrakt selera.


Referencje

Ekstrakt selera uzyskał pozytywną opinię Państwowego Zakładu Higieny i może być stosowany w produkcji aromatów spożywczych.


Kontakt

tel. +48 22 568 22 97, +48 22 568 21 70,

+48 22 568 23 59, +48 22 568 20 75